Етномузей пива та самогону запрошує гостей

У старовинні часи винокуріння було суттю самогоноваріння. Самогоноваріння було привілеєм багатих людей: виключно для себе, гостей та подарунків. «Самогон» – специфічний міжнародний термін, і означає зроблену в домашніх умовах горілку, що в українських селах стала «валютою» за виконання різного роду сільськогосподарських робіт. Тому процес варіння «хлібного пива» відбувався в пристосованому для цього посуді, який вигадував кожен для себе. Ось такі унікальні зразки обладнання для пивоваріння та самогону зібрали в історичному місці під Полтавою, в с. Абазівка і створили «Музей пива та самогону». Наші журналісти мали змогу ексклюзивно зазирнути за лаштунки відкриття музею.

ТРОХИ ІСТОРІЇ. Пиво – один із найпоширеніших напоїв світової цивілізації, воно відоме з часів Шумеру і Стародавнього Єгипту.

«Є чим пишатися і теперішній Полтавщині, на теренах якої в часи Великої Скіфії (VІІІ – ІІІ ст.. до н.е.) цей хмільний напій був на другому місці після хліба. І вже вони мали навички пивоваріння. До речі, за традицією древніх народів пиво варили виключно жінки, в той час як чоловіки освоювали землеробське ремесло» , - розповідає начальник відділу туризму та культурної спадщини управління культури Полтавського міськвиконкому Віталій Павлов.

Правда це, чи ні – питання до істориків. Але те, що в середині XIX століття на Полтавщині було відоме мистецтво пивоваріння – доведений факт. Нинішня Абазівка значиться в наукових дослідженнях як родовий маєток поміщика Михайла Абази. Причому пана Абазу тут знали й шанували, бо він багато зробив для селища: збудував поштову станцію, митницю, цегельний завод, церкву, заклав Єлизаветенський парк. До речі, останній носив ім’я коханої дружини поміщика, Єлизавети Львівни. З нею вони мали п’ятеро дітей, кожен з яких залишив свій слід у історії. Наприклад, Олександр Абаза протягом 16-ти років був Полтавським міський головою. Окрім усього названого, Михайло Абаза збудував в Абазівці й гуральню, котра обслуговувала дві корчми, що за рахунок місцевих мешканців та заїжджих, які зупинялися на митниці, в усі часи були повні відвідувачами.

Минули століття. Справу Михайла Абази у цих краях взявся відродити Василь Кожан. За кілька років з малого фермерського екологічного господарства виросла висококласна пивоварня. На підприємстві зуміли поєднати найкращу живу воду, передові світові технології та любов до справи, якою раптом запалала душа. Тут варять кілька сортів пива.

«Поки шукали рецепти та давні секрети цієї справи відкрили для себе чимало такого, чому й досі дивуємося. Пізніше навколо секретів народилися справжні, живі історії людей, знайшлися предмети, котрі супроводжували справу два століття тому. З цього народилася ідея музею: чому б не створити експозицію віднайдених речей та не розповісти всі ті історії нашим гостям? Від ідеї до реалізації минуло майже 7 років», - розповідає Василь Юхимович.

Нині – він перший екскурсовод в музейчику, що складає дві окремих кімнати. В одній – розповідає про історію пива, в іншій – українського самогону.

«Коли ми почали займатися пивоварінням я їздив по заводах, що вже не працюють, цікавився, купував старовинне обладнання. Окрім того, був в різних країнах, що славляться своїм пивом. Переймав досвід, а ще – привозив звідти старовинні та сучасні келихи, кружки, пляшки. Колекцію збирав протягом кількох років. Є й експонати зі славної Кочубеївської пивоварні. Цими особливо пишаюся», - продовжує Василь Кожан.

Окрім чанів, казанків, пляшок, кружок тут є ще й ваги, контрольне обладнання, програвачі, телефони, навіть похідний дипломат радянського часу, де обов’язково мала поряд з електробритвою лежати пляшечка «відрядної» горілки.

«На цьому тижні, наприклад, мені зателефонували з Одеси, запропонували придбати корабельний алюмінієвий кег. Звісно я по нього поїхав, це ж унікальна річ!», - захоплено розповідає про найдорожчі серцю експонати.

Перший музей пивоваріння в Україні заснували в 2005 році у Львові. Тоді львівські пивовари з гордістю казали: «У нас – єдиний в Україні музей, присвячений історії цього промислу». Від 2018-го таких музеїв вже два.

«Ми завжди будемо раді, коли до нас будуть приходити гості, будуть дивитися, дивуватися, куштувати, насолоджуватися тим. А ще, будемо раді новим експонатам. Можливо, в когось на горищі лежить щось унікальне, збережене з 19 століття – приносьте до нас в музей».

Музей пивоваріння та самогону – цікавий туристичний об’єкт з історичним контекстом. Але на цьому в Абазівці дивовижі не закінчуються. Після знайомства з історією промислу можна побачити сучасний процес виготовлення пива та квасу в пивоварні « Beer House ».

Екскурсію обіцяють завжди завершувати дегустацією свіжозвареного продукту та етнічних українських настоянок. А присмачити те все можна іншим колоритним частуванням: галушками та вареничками, червоним та зеленим борщиком у хлібному горщику та іншими суто українськими наїдками.

Право першим скуштувати продукцію пивоварні послідовника Абази випало спеціальному почесному гостю – колишньому генеральному директорові ПрАТ «Фірма «Полтавпиво» Миколі Григоровичу Сутковичу.

«Чудовий, якісний, вишуканий напій. А ще – людина, з сяючими очима, котра готує пиво. Люблю й поважаю таких. Щиро бажаю, щоб ваша справа розвивалася, щоб кількість сортів напоїв множилася й смакувала численним гостям» , - побажав метр пивної справи.

А на завершення вручив цінний подарунок: старовинну книгу з технології виготовлення пива та напоїв датовану 1872 роком.

Бажаєте на власні очі побачити як все це працює?

З 1 липня двері музею відчинені для відвідувачів з 9.00 до 18.00.

Вас чекають за адресою: с. Абазівка, вул. Білоуська, 52/1.

Для екскурсій потрібен попередній запис.

Зробити це можна за телефонами: 0964232828; 0956700465.

Ольга Гладченко

Коментарі

Останні новини

Полтавська музейна спільнота 26 червня 2018р. поповнилась єдиним в Україні  етно-музеєм  пива та самогону,який розташований в родовому маєтку  поміщика Михайла...
29 червня
Наше відео
Ще відео