Полтавська музейна спільнота 26 червня 2018р. поповнилась єдиним в Україні  етно-музеєм  пива та самогону,який розташований в родовому маєтку  поміщика Михайла Абази відомим з середини ХІХ ст. мистецтвом виноробства та пивоваріння.

У старовинні часи  винокуріння було суттю самогоноваріння і привілеєм багатих  людей виключно для себе. Тому варіння « хлібного пива» відбувалося в пристосованому посуді, який кожен вигадував для себе.

Пиво – один з найпоширеніших напоїв світової цивілізації та відомий з часів Шумеру  і Стародавнього Єгипту.

На теренах Полтавщини в часи Великої  Скіфії ( VІІІ-ІІІ ст. до н.е) цей хмільний напій був на другому місці після хліба. За традицією древніх народів пиво варили виключно жінки,в той час, як чоловіки освоювали землеробське ремесло.

Знаменитим центром і лідером пивоваріння на Полтавщині в кінці ХVІІ ст. були диканські  броварні Кочубеїв.

Їдучи з Києва до Полтави вам не оминути  Абазівку – траса ділить село. Проїздив його та зупинявся в маєтку Абази і Тарас Григорович Шевченко в 1845 році, про що він згадує в повісті «Близнецы» більш ніж 30 разів.

Минули століття… Справу Михайла Абази у цих краях взявся Відродити Василь Кожан. За кілька років з малого екологічного фермерського господарства виросла висококласна пивоварня. На підприємстві зуміли поєднати найкращу живу воду,передові світові технології та любов до справи свого життя.

  «Чудовий,якісний,вишуканий напій. А ще – людина, з сяючими очима,котра готує пиво. Щиро бажаю,щоб ваша справа  розвивалась , щоб кількість сортів напоїв множилася й смакувала численним гостям» - побажав на відкритті музею метр пивної страви Микола Григорович  Суткович ,колишній директор  ПрАТ «Фірма Полтавапиво». А ще вручив цінний подарунок:старовинну книгу  з технології  виготовлення  пива та напоїв датовану 1872 роком.

Єдиний в Україні музей пива та самогону це:

-          експозиція  виключно оригінальних  експонатів історії  пивоваріння та самогонного промислу. Колекція,зібрана власником є найбільшою в Україні та постійно поповнюється;

-          екскурсія до броварні з дегустацією свіжозвареного  крафтового пива, де вас навчатимуть культурі споживання напоїв. Можливість приготувати власноруч на відкритому вогні та скуштувати традиційні українські  та Полтавські страви.

-          в школі кераміки можна навчитися виготовленню глиняного посуду та сувенірів;

-          в приміщені – олійниці приготувати та купити натуральну олію з льону і іншу продукцію еко-крамниці;

-          після вечірніх розваг можна заночувати у приватному готелі «Алмаз-Плюс»

 

Засновник , меценат та перший екскурсовод Василь Кожан з гордістю розповість вам про кожний,більш ніж 1000 експонатів музею зібраних протягом 10 років.

В сьогоденні,ми намагаємося відтворити епоху і атмосферу того часу,коли в помісті Абази лунали пісні,а в корчмі всіх мандрівників зустрічали та частували смачними стравами . Ми прагнемо показати,як народні традиції та ремесла,органічно переплітаються з днем сьогоднішнім.

  Бажаєте на власні очі побачити як це працює ?

 

Двері музею відчинені для відвідувачів з   9.00  до  18.00.

 

                             Вас чекають за адресою :

                                        с. Абазівка

                                 вул.Білоуська 52/1

 

 

Для екскурсій потрібен попередній запис.

Зробити це можна за телефонами :

-095-670-04-65;

-096-423-28-28;